Poloviční spánek delfínů

Autor: Libor Kukliš, Rubrika: Výjimečná zvířata, Vydáno dne: 31.01.2006

http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2006010021

Delfíni nikdy neusínají. Alespoň ne úplně. Jedna polovina mozku zůstává stále aktivní a zajišťuje kontrolu nad životními funkcemi. Obě mozkové hemisféry se pravidelně po 20 minutách střídají. Z jednoho dne o 24 hodinách delfín prospí maximálně třetinu, přesněji 5 až 8 hodin. Spánek však není nikdy souvislý, jednotlivé úseky trvají od několika málo minut po 2 hodiny. Pozoruhodný mechanismus je ovlivněn skutečností, že delfíni nedýchají reflexivně jako lidé ale vědomě. Specifický průběh delfíního spánku prokázaly laboratorní výzkumy. Odpočívající polovina mozku vydávala vždy pomalejší vlny než druhá polovina, která byla aktivní.

Delfinárium ve francouzském městě Antibes. "U delfínů je dýchání volní a ne reflexivní jako u lidí. Ztráta vědomí v otevřeném moři by byla osudná. Pokud nedýchá, umírá," vysvětlil pečovatel zvířat Jon Kershaw v parku Marineland ve městě Antibes na francouzském Azurovém pobřeží. Poloviční spánek není typický jen pro delfíny, zvládají ho například i ptáci. U delfínů se během spánku zpomaluje metabolismus. Spící zvířata leží na hladině s vysunutou ploutví a jedním okem otevřeným. "Vlastně nikdy nevíme přesně, zda spí nebo jen klidně leží, protože jak se objevíme, ihned zpozorní. Není to jako u lachtanů, kteří se vynořují obtížněji," dodal Kershaw.

Delfíní samička a její mládě vydrží bez spánku několik týdnů. Spící delfín se většinou pomalu pohybuje v kruhu. Pečovatelé v Marinelandu se při svých nočních službách stávají svědky zajímavých výjevů, když se samička s mládětem vynořuje z vody. "Pozorujeme, jak se pomalu vynořují na hladinu bazénu, hlavně mezi druhou a pátou ráno," řekl Kershaw.

Minulý rok zveřejnili američtí vědci z Kalifornské univerzity studii, v níž předložili důkazy o tom, že delfíní mláďata zůstávají v prvních týdnech života vzhůru 24 hodin denně. Bez spánku se musejí obejít i matky novorozenců, protože na své potomky dohlížejí. Byla tím zpochybněna dosavadní představa o nezbytnosti spánku.

(Více v článku: Delfíni vydrží bez spánku celý měsíc)

Na první fotografii je delfinárium ve francouzském městě Antibes. Samička delfína skákavého s mládětem (na druhém snímku) vydrží bez spánku několik týdnů.


KNIHY:   Knihy o delfínech  Výběr knih o delfínech


Zpracováno podle:
- EkoList (29.01.2006, AFP: Delfíni během spánku jednoho oka nezamhouří)
- Yahoo France (26.01.2006, Les dauphins ne dorment que d'un oeil)
- Osel.cz (24.09.2004, Delfíni – pravotočiví a levotočiví)

Další zdroje:
- Pravda.sk (29.01.2006, U delfína spí vždy len polovica mozgu)
- Bláznivá Markéta (08.11.2004, Věda: Jak spí delfíni?)
- David Steiner (19.01.2006, Michal Pročke: Delfíni)
- Marineland (Le parc de la mer et de l'aventure)