Genetický profil orangutana, za úbytek populace mohou lidé

Autor: Libor Kukliš, Rubrika: Vymírání a úbytek druhů, Vydáno dne: 27.01.2006

http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2006010018

Orangutani vymírají. Šance na jejich přežití jsou mizivé. Plnou odpovědnost za to nese jiný druh - člověk. Jak ukázal výzkum genofondu orangutana bornejského (Pongo pygmaeus pygmaeus), úbytek populace začal před 200 lety, když se Borneo stalo součástí britského impéria. Zprávu mezinárodního týmu vědců zveřejnil odborný časopis Plos Biology.

Orangutan bornejský (Pongo pygmaeus pygmaeus) Autoři studie se zaměřili na skupinu dvou set orangutanů, kteří obývají poslední zbytky pralesa v okolí nížinné řeky Kinabatangan na severovýchodě Bornea. Tato část ostrova patří Malajsii. Analýzou biologického materiálu se podařilo vytvořit genetický profil a zpřesnit doposud známá fakta o vývoji genetické rozmanitosti. "Údaje o genetické rozmanitosti populace prokazují, že orangutanů ubývá," prohlásil profesor biologie Michael Bruford z britské univerzity v Cardiffu. "Neočekávali jsme, že se ukáže, že úbytek populace začal poměrně nedávno - přibližně před dvěma sty lety."

V té době obsadili sever Bornea Britové a zahájili masivní odlesňování. Děsivé tempo zkázy nabralo na intenzitě ve druhé polovině 20. století. Z původního domova lidoopů do dnešního dne zůstaly už jen izolované ostrůvky pralesního porostu. Početní stav orangutanů se vlivem nepříznivých okolností snížil o 95 procent. Optimismus není na místě. "Pokud nezačneme něco dělat, jsou vyhlídky orangutanů opravdu velice chabé," varoval Bruford. "Je důležité si uvědomit, že tyto problémy se netýkají pouze Kinabatanganu, ale všech oblastí ve kterých lidoopové žijí."

Mládě orangutana bornejského (Pongo pygmaeus pygmaeus) Kromě Bornea se orangutani vyskytují také na sousedním ostrově Sumatra. Bohužel ani orangutanu sumaterskému (Pongo pygmaeus abelii) se nedaří lépe.

Ochránci přírody často poukazují na nebezpečný trend rozšiřování plantáží olejových palem. Od roku 1975 se celková rozloha plantáží v Malajsii zvětšila šestinásobně a to až na současných více než 40 tisíc čtverečních kilometrů. Na Borneu každoročně zmizí obrovská plocha lesního porostu o rozloze 1,3 milionu hektarů, což je ekvivalent jedné třetiny velikosti Švýcarska. (K tomu viz článek Pralesy na Borneu mohou zmizet do 10 let).

Bruford se svými kolegy apeloval na odpovědné úřady, aby okamžitě zastavily kácení a vytvořily průchozí koridory mezi posledními zbytky pralesa. Celý prostor by měl být navíc přísně chráněn.

OSN v září 2005 odhadla početní stav orangutanů na 45 tisíc. (Více v článku OSN: Lidoopi vyhynou během jedné generace.) Ve stejné době mezinárodní ekologická organizace Přátelé Země (Friends of Earth, FoE) upozornila, že při současném tempu ničení pralesů orangutani do 12 let vyhynou. (Více v článku Orangutani vyhynou zřejmě už do roku 2017.) Kromě ničení životního prostředí primáty ohrožuje také pytláctví.

I přes pokles genetického bohatství je populace orangutanů zatím stále ještě životaschopná. Není však pochyb o tom, že bez rychlých a zasádních změn tento druh v blízké budoucnosti z volné přírody zmizí.


Mapa výskytu orangutanů v jihovýchodní Asii.


Zdroje:
- Plos Biology (24.01.2006, Genetic Signature of Anthropogenic Population Collapse in Orangutans)
- BBC Czech (25.01.2006, Orangutanů podle genetické studie ubývá)
- Lidové noviny (25.01.2006, Hluboký pád lesního muže)
- BBC News (24.01.2006, Genes record orangutans decline)
- ENS (24.01.2006 Genetic Study Shows Direct Human Link to Orangutan Decline)
- Orangutan Foundation International